Kan du låne penge i banken?

laane-penge-i-banken

Det er ikke sikkert, du tænker over det, men du er en kunde i banken. Selvom banken låner dig penge, skal banken tjene på dig, ligesom andre butikker skal tjene penge på deres kunder. Supermarkeder og møbelhandlere har produkter, de sælger, og banken har ligeledes produkter, de sælger. Lånet skal derfor ses som et produkt/en ydelse, du køber af din bank.

Her kan du læse om, hvordan din bankrådgiver vurderer, om du kan låne penge i banken. I den forbindelse anskues typisk to faktorer: Hvor mange penge, banken kan tjene på dig, og hvor stor en risiko lånet vil medføre banken. I følgende fem punkter kan du læse, hvordan din bankrådgiver bedømmer, om du kan låne penge:

  1. Har du råd til at afdrage på et lån?

Banken har interesse i at tjene penge på dig. Derfor pålægges lånet renter og gebyrer. Banken vil også sikre, du kan overholde lånaftalen og tilbagebetale lånet. Banken er derfor interesseret i, hvor stort dit rådighedsbeløb er. Jo større rådighedsbeløb, du har, des større gæld kan din økonomi klare. Hvis du har et lille rådighedsbeløb, kan det have den konsekvens, at du på et tidspunkt ikke har råd til at afdrage din gæld.

  1. Sikkerhed for lånet

Særligt ved store lån er banken interesseret i, at du kan stille noget i sikkerhed for det lånte beløb. Det kan være hus eller bil, men det kan også være værdipapirer. Hvor meget, du kan stille som sikkerhed for lånet, har indflydelse på, hvor meget du kan låne, og hvor høj renten bliver. Det betyder, at jo større sikkerhed, du kan stille, jo større chance er der for, at du kan få en mindre rente, fordi banken ikke løber en ligeså stor risiko.

  1. Tillid mellem dig og din bank

Banken skal kunne stole på, at du vil betale lånet tilbage. Her kan det være en fordel, hvis du har været kunde i banken i lang tid, da banken kender dig som kunde. Det kan opveje din chancer for at låne – selv hvis du har et lille rådighedsbeløb. Har du en dårlig historik eller er ny kunde, skal du bevise overfor banken, at du vil overholde lånaftalen.

  1. Hvor meget kan banken tjene på dig?

Jo flere forretninger, du kan lave med banken, jo mere vil banken kunne tjene på dig. Banken kigger derfor på, hvilke muligheder den ellers vil få med dig som kunde. Det kan for eksempel være, at du på sigt kan få en samlet lånepakke med huslån, billån og forbrugslån. Banken kan også se på, hvor stor en opsparing, du måske vil ”opbevare” i banken.

  1. Din økonomiske adfærd

Medfører din økonomiske adfærd risici? Det kan være, hvis du ikke kan skabe balance mellem dine indtægter og dine udgifter. Det kan have den risiko for banken, at du ikke vil kunne afdrage på dit lån. Derfor ser din bankrådgiver også på, om du tidligere har overholdt bankaftaler, og om din konto ofte står minus. Det bliver tjekket, om du står i RKI eller andre skyldnerregistrer.

Med disse punkter kan du reflektere over din privatøkonomi. Hvis du selv vurderer, du har en lille chance for at kunne optage et banklån, kan du her på MONEYBANKER læse om andre låntyper, som måske vil være en løsning for dig. Det kan for eksempel være, at et forbrugslån vil være ideelt i forbindelse med det, du har behov for at låne penge til. Hvis du ikke har materielle værdier til at stille som sikkerhed for et lån, vil et forbrugslån eller en anden låntype måske være mere relevant for dig.